Close search

Здравословните ползи от тиквеното масло

Здравословните ползи от тиквеното масло Здравословните ползи от тиквеното масло Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Местните американци консумирали тиквата и семената й в борбата с чревните инфекции, като в крайна сметка това довежда до приема на тиквените семки в официалната медицина (1863-1936) за елиминиране на паразити. Индианците също често използвали тиквени семки за лечение на различни проблеми с бъбреците. Лекарите в началото на века, препоръчват тиквени семки за лечение на проблеми на пикочните пътища и гастрит, както и за отстраняване на тении от червата.

Съдържащите се в тях незаменимите мастни киселини, богатото на антиоксиданти съдържанието и синергичния ефект на другите по-скромни компоненти са най-вероятните причини да се наблюдава положително влияе от консумацията на тиквено семе и неговите производни. 

Днес ние също имаме възможността да преоткрием тези ползи и да се възползваме от основните здравословни предимства от консумацията на масло от тиквено семе, включващи:

• Подобряване на простатната функция
• Понижаване на холестерола
• Подобряване на бъбречната функция
• Подобряване на артритни заболявания
• При диабет
• Антипаразитни качества
• Увеличено производство на мляко при кърмачките
• Грижа за кожата

Фокусът от здравословни ползи на тиквеното семе пада предимно върху областта на репродуктивното и здравето на пикочните пътища. Съдържащите се в тиквеното масло растителни стероли и мастни киселини обясняват подобряването на функцията на пикочния мехур и уретрата.

Хранителните вещества в маслото от тиквено семе влияят образуване на бъбречни камъни, намалявайки нивата на веществата, които стимулират образуването на камъни и повишавайки тези, които потискат образуването на камъни. В исторически план тиквените семки често са използвани за лечение на различни проблеми с бъбреците, както и проблеми с уринирането, гастрит, дори и при тении и глисти.

Смазочният ефект на есенциалните мастни киселини и съдържанието на антиоксиданти са вероятната причина за облекчение артритните заболявания. Същите тези хранителни вещества намаляват общото съдържание на холестерол в кръвта чрез понижаване на LDL (лошия холестерол) и увеличаване на HDL (добрия холестерол). Антиоксидантите от витаминте А и Е, съдържащи се в семената, са полезни при поддържане на здравето на кожата.

Препоръват се следните съчетания на маслото от тиквено семе:

• При артрит – комбинация с глюкозамин, гроздови семена / пикногенол, микроелементи, кверцетин, витамин B5; 
• Повишен холестерол – с хром, екстракт от гроздови семена, комплекс фибри;
• Проблеми с простатата – със Сау Палмето, балансиран цинков комплекс, минерален комплекс.

Тиквените семки са богат източник на мастни киселини. Четирите доминиращи мастни киселини са палмитинова, стеаринова, олеинова и линолова киселина. Съдържат и редица каротеноиди - бета каротин и лутеин и в допълнение виолаксантин, лутексантин, ароксантин, флавоксантин,алфа-криптоксантин, бета-криптоксантин и алфа-каротин.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност