Close search

Здравословно за Св. Валентин от Доктор Оз

Здравословно за Св. Валентин от Доктор Оз Здравословно за Св. Валентин от Доктор Оз Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Свети Валентин е денят, в който почитаме любовта. А защо да не почетем и центъра, който обединява всички неща, свързани с любовта – сърцето. Насладете се на различни ястия, които укрепват сърцето и с които, разбира се, може да се поглезите не само на този влюбен ден, а и през цялата година.

Сьомга

Тя е богата на омега-3-киселини, които намаляват риска от сърдечен удар и сърдечна аритмия. Рибеното масло съдържа докозахексаенова (DHA) и ейкозапентаенова (EPA) киселина. Приемът им води до понижаване на риска от появата на сърдечно-съдово заболявания.
Други храни, които влияят добре на работата на сърцето, са свежите билки, зехтинът, ядките.

Храни афродизиаци

Какво по-хубаво за Свети Валентин от храна, която освен, че засища, повишава настроението и либидото ви? Такива са:

Подправките, съдържащи капсицин. Капсаицинът повишава сърдечната честота, спомага за циркулацията на кръвта, учестява дишането. Не са ли точно това симптомите на сексуалната възбуда? Капситоцинът се съдържа най-вече в лютите чушки.

Чай за повишаване на либидото. Още в дълбока древност чаят е бил използван като афродизиак в Китай. Съвременните изследвания в САЩ доказват, че той може да повиши сексуалността на жената и да тушира проблемите с ерекцията при мъжете. Според корейско проучване екстрактът от корейски червен женшен помага за подобряване на либидото при жени в менопауза.

Други храни афродизиаци - рукола, авокадо, аспержи, банани, босилек, моркови, яйца, копър, смокини, чесън - съдържа алицин, увеличава притока на кръв към половите органи, джинджифил, лук, стриди, кедрови ядки, ананас, ванилия, вино.

Шоколад

Свети Валентин без шоколад? Невъзможно! Но изберете тъмен (натурален) шоколад… и просто не изяждайте цялата опаковка. Шоколадът съдържа флавоноиди (които са с най-високо съдържание в тъмния шоколад), които действат антиоксидантно. Черният шоколад е с ниско съдържание на LDL (Low-density lipoproteins) – т.нар. лош холестерол. Може да подобри инсулинова тарезистентност.

Още едно приложение на шоколада не като храна:

Течният шоколад може да използвате не само за хапване, а и за… романтичен масаж. Това ще подобри циркулацията на кръвта и ще тонизира мускулите. 

Шоколадът и бонбоните са най-лесният вариант на подарък за Свети Валентин. Ако не сте имали време да обикаляте магазините и се сещате в последния момент, че нямате подарък, просто се отбийте в някой магазин и купете хубава кутия с шоколадови бонбони. 

Още един добър начин да подобрите работата на сърцето е разходката. Прегърнете любимото си същество и се разходете след вечеря. Движението действа добре на храносмилането, мускулите, и като цяло действа разведряващо.

Коктейли

• Избягвайте сладки напитки, газирани и съдържащи сметана.
• Не пийте прекалено много – алкохолът в големи количества губи действието си на стимулант и се превръща в приспивателно. А вие със сигурност не искате да заспите прекалено рано на празника.
• Към коктейлите добавете сок от червени плодове:
Сокът от нар е богат на антиоксиданти, има антиалергичен ефект, намалява образуването на зъбна плака.
Сок от боровинки също е богат на антиоксиданти , които потискат увеличаването на раковите клетки. Флавоноидите намаляват риска от атеросклероза.

Червено вино

• Умерената консумация на алкохол повлиява добре сърдечно-съдовата система.
• Скорошно проучване, публикувано в BMJ, показва, че рискът от пристрастяване към алкохол е с 14-25% по-малък при хората, които приемат по една стандартна напитка дневно (например 140 г вино), отколкото при тези, които изобщо не пият.
• Употребата на по-големите количества алкохол може да причини инсулт или заболявания на черния дроб.

Алкохолът е полезно в умерени количества, защото:

• Увеличава HDL (добрия холестерол)
• Разширява кръвоносните съдове
• Смекчава LDL (лошия холестерол)
• Полифенолите предпазват сърцето

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност