Close search

Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й

Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За ползата от ябълките е писано много. Направени са и доста изследвания. 

Едно от последните например показва, че специално “антираковите” свойства на плода се дължат на съдържанието в неговата кора. 

Специалисти са анализирали химичния състав на обелките от ябълки и са идентифицирали фитохимикали, които са “доказан агент срещу най-малко три вида рак, срещан при хората – на белите дробове, на правото черво и на черния дроб”, пишат от dieti.info.

Безброй изследвания върху действието на ябълките, доказват максимата: “Ябълка на ден ще задържи лекаря далеч”, като свидетелстват за това, че храненето, богато на плодове и зеленчуци намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и още много хронични заболявания. 

Едва наскоро обаче учените започнаха да определят кои именно съставки в ябълката, както и в останалите пловоде и зеленчуци, са отговорни за това тяхно действие. 

Повечето последни изследвания са съсредоточени върху “антираковите” качества на плода и показват, че те се дължат на фенолите – фитохимикали, намиращи се основно в кората и семената, сочи статия в новия брой на Journal of Agricultural and Food Chemistry. 

Според резултатите, получени от американските специалисти, в кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие в пъти повече отколкото в самия плод.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност