Баклава с фъстъци

Продукти

  • масло
    разтопено, за напръскване на корите и за намазняване на тавата
  • 1 пак. канела
  • 1 пак. ванилия
  • 500 г фъстъци
    смлени
  • 500 г кори
    тънки, точени
  • за сиропа:
  • 1 лимон
    сока
  • 500 мл вода
  • 1 пак. ванилия
  • 2,5 ч.ч. захар

Начин на приготвяне

  1. Намазняваме тавичка с малко масло.
  2. Взимаме две кори и ги напръскваме с разтопено масло. 
  3. В купа смесваме фъстъците, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите и ги завиваме на руло.
  4. След това взимаме още две кори, напръскани с масло, а после поръсваме с фъстъчената смес. Продължаваме, докато свършат корите и сместа. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на рулца. 
  5. Печем в предварително загрята (до 200 градуса) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути). 
  6. Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. 
  7. След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) - около 24 часа. По желание, поръсваме двете страни на рулцата със смлени фъстъци.
  8. Сервираме в десертни купички или чинии.