Баклава с орехи и стафиди

Продукти

  • 300 гр захар
  • 400 мл вода
  • 1 лимон
  • 100 гр масло
  • 1 пак. фини кори за баница
  • 100 гр захар
  • 0,5 ч.л. канела
  • 300 гр смлени орехи
  • 50 мл ром
  • 100 гр стафиди
  • 30 мл лимонов сок

Начин на приготвяне

1. Накисваме стафидите в ром за около 30 мин. Смесваме орехите с канелата и малко захар.

2. Намазваме правоъгълна тавичка с масло и слагаме две кори. Смесваме отцедените стафиди с орехите, канелата и захарта и започваме да поръсваме плънката през две кори. Намазваме всеки пласт с масло.

3. Завършваме с две кори и намазваме с масло. Нарязваме баклавата на ромбчета и поливаме с останалото масло.

4. Печем 35-40 мин. на 180 градуса. Приготвяме захарния сироп, като слагаме водата, захарта и лимоновия сок да заврят. Варим около 10 мин., докато сиропът започне да се сгъстява леко. Сваляме от котлона и добавяме настъргана лимонова кора. Оставяме да се охлади.

5. Когато баклавата е изпечена, я заливаме с охладения сироп докато е още гореща. Оставяме да преседи на стайна температура 24 часа преди консумация.