Бухтички

Продукти

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 0,5 ч.л. сода
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 600 г брашно
  • 200 мл. олио

Начин на приготвяне

  1. Слагаме содата в киселото мляко (което е добре да е на стайна температура) и го бъркаме докато шупне. 
  2. Пресяваме брашното през сито, над пластмасова купа. В средата на брашнената купчинка правим кладенче. Над него чукваме яйцата едно по едно. Добавяме киселото мляко и солта. Събираме тестото, постепенно на топка. Трябва да бъде меко, за да може да се разточи кора, която да е с дебелина около половин сантиметър. Вземаме ножче или подходяща чаша и изрязваме кръгчета или формички по избор. 
  3. Включваме котлона да загрява и слагаме тиган с олио. Поръсваме го отгоре със сол. 
  4. Пържим бухтите в загрята мазнина, до златисто. Изваждаме ги с помощта на вилица, като отцеждаме добре от мазнината. 
  5. Подреждаме бухтичките в плато. Консумираме ги с топло прясно мляко, домашно сладко, поръсени с пудра захар или сирене.