Чийзкейк от тиква

Продукти

  • За основата:
  • 100 масло
  • 0,5 ч. л. канела
  • 1 шепа орехи
    , ситно нарязани
  • 1 ч.ч. бисквити
    , смлени
  • За пълнежа:
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 100 г заквасена сметана
  • 4 яйца
  • 700 г крем сирене
    (4 кутии Филаделфия)
  • 350 г пюре от тиква
  • 3 с.л. брашно
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  1. В блендер смесваме бисквитите, орехите, маслото и канелата. Изсипваме във форма за печене, като притискаме добре с помощта на чаша. Охлаждаме в хладилник за час.
  2. В голяма купа разбиваме с помощта на миксер, на средна скорост крема сиренето на пухкав крем. Добавяме пюрето от тиква, яйцата, заквасената сметана, захарта, брашното и ваниловата есенция, и разбиваме, докато се получи хомогенна смес. (Всички продукти трябва да са на стайна температура, затова ги изваждаме от хладилника час, два преди да започнем направата на чийзкейка.)
  3. Изсипваме получената смес върху бисквитеното тесто и печем в загрята фурна на 90-95 градуса, за между 4 и 6 часа. 
  4. Изключваме фурната и оставяме чийзкейка във фурната на отворена леко врата за още 30 минути.
  5. Чийзкейкът трябва да престои във хладилник за една нощ.

* Моят чийзкейк беше готов още на четвъртия час, но в името на рецептата го пекох шест.

* пюрето от тиква приготвям, като сваря няколко парчета тиква на пара. Може да сварите пюрето дни преди да направите десерта, като съхранявате пюрето в бурканче в хладилника. Издържа до 3 дена.

* Рецепта на Радостина Ганева, победител от кулинарен конкурс - "Сподели любимата си рецепта в Kulinaria.bg"