Домашен бекон

Продукти

  • 3 л саламура (концентрация 25% сол)
  • 120 гр сол
  • 5 кг свинско месо от бут

Време: 8 дни
Ниво: лесно

Large domashen bekon

Начин на приготвяне

1. Посоляваме парчетата месо със сол. Нареждаме ги в дървен съд и притискаме с тежест. Заливаме ги със саламура с концентрация 25% сол. Саламурата трябва добре да покрива парчетата месо.

2. Осоляването трябва да стане в хладно помещение при температура 3-4 градуса. Така беконът престоява от 6 до 8 денонощия, изваждаме го от саламурата и го оставяме да се отцеди. Пробиваме дупка с нож в бекона и го оставяме да се суши на проветриво място за 7 дни.

3. Беконът се съхранява в торбички от платно, окачен на проветриво място.