Есенна салата

Продукти

  • 1 ч.ч. захар
  • 1,5 л. вода
  • 2 дафинови листа
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 1 глава чесън
  • 4 моркова
  • 3 кг. зеле
  • 1 ч.ч. оцет
  • 1 ч.ч. олио
  • 3 с.л. сол

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и рендосваме морковите, а зелето нарязваме на тънки ивички. Накълцваме чесъна, магданоза и копъра.
  2. Сваряваме саламура от водата, солта, захарта и дафиновите листа. След като отместим от огъня, прибавяме и оцета.
  3. Заливаме зеленчуците, разбъркваме ги и ги оставяме да "втасат" 3 дни на хладно, покрити с тензух (не затваряме с капак, сместа трябва да диша). Може да консумираме и веднага.

След тридневния срок на втасване, трябва да държим салатата в хладилника, в затворени буркани докато свърши салатката. Хубавото на тази туршия е, че запазва витамините на зеленчуците, защото няма варене, попарване, нито дълго втасване. Освен това, е и умерено солена за разлика от повечето други рецепти за втасало зеле.