Продукти
-
1,5
ч.ч.
пудра захар
-
4
яйца
-
3
ч.л.
брашно
-
900
г
крема сирене
Филаделфия, на стайна температура
-
1,5
ч.ч.
масло
, разтопено
-
160
г
бисквити
-
1
пак.
ванилия
-
1
ч.ч.
заквасена сметана
-
400
г
сладко от ягоди
Начин на приготвяне
- Бисквитите се смилат или се счукват на фини трохи и се омесват добре в купа заедно с разтопеното масло и 1 ч.л. от захарта.
- Получената смес се поставя в добре намаслена форма за печене с подвижно дъно и се разпределя равномерно, като се притиска или с пръсти, или с лъжица, а може и с дъното на стъклена чаша.
- Леко се притиска и по ръбовете на тавата (да залепне малко и по стената на тавата, около 0.5 см). Слага се да се запече за 10 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна, и след това се оставя настрани да се охлади.
- Крема сиренето, захарта, брашното и ванилията се поставят в голяма купа, като се разбива с миксер на средна скорост до пухкава смес (около 2 минути). След това се слага заквасената сметана и яйцата, едно по едно, като след всяко се бърка на слаба скорост, докато се поеме от сместа (около 30 секунди). При бъркането от време на време с лъжица или шпатула се обира залепналата смес от страните на купата и се слага вътре да се смеси добре.
- Пече се около 70 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Като стане готов, чийзкейкът се оставя във фурната с леко отворена врата да се охлади постепенно.
- След като чийзкейкът е поизстинал се гарнира със сладкото от ягоди.
- Преди сервиране се оставя покрит в хладилник да се охлади поне 4 часа или за една нощ.