Френска селска торта

Продукти

  • 3 яйца
  • 70 г масло
  • 90 г мед
  • 1 ч.ч. захар
  • 200 мл. прясно мляко
  • 550 г брашно бяло
  • 2 ч.л. сода
  • за крема:
  • 600 мл. сметана течна
  • 500 г заквасена сметана
  • 100 г захар
  • 1 ванилия

Време: 5 ч. 80 ми
Ниво: средно

Large frenska selska torta

Начин на приготвяне

  1. В тенджерка смесваме яйцата, меда, захарта и маслото. Слагаме сместа на водна баня, и при постоянно бъркане трябва да достигнем до 2-3 пъти увеличение на обема. Добавяме на тънка струйка млякото, като отново разбъркваме постоянно.
  2. След това добавяме содата и брашното, и оттегляме от котлона. Получава се твърдо тесто. Оставяме го на хладно за около 40 минути, но не и в хладилника. От тестото разточваме 5 тънки кори (или повече, в зависимост от желаната големина), надупчваме ги плътно с вилица, и ги изпичаме до златисто (около 5-6 минути на блат).
  3. За крема: разбиваме течната сметана със захарта и ванилията. Отделно разбиваме и заквасената сметана. След това ги смесваме и за кратко време поставяме в хладилника.
  4. След като блатовете са изстинали, започваме да сглобяваме тортата. На първия слой слагаме по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край. (За да се получи равномерно от всички страни и височина, може да използваме ринг за торта). 
  5. Оставяме тортата да се стегне леко. След това я намазваме от всички страни. С трохи от блата и смлени орехи, посипваме цялата торта.
  6. Оставяме да престои поне 5 часа в хладилника, обвита добре във фолио.

Съвет: Заквасената сметана може да заменим с цедено кисело мляко.