Грах яхния

Продукти

  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 домат
    или 2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 морков
  • 2 с.л. брашно
  • 1 глава лук
  • 500 гр. грах
  • 20 мл. олио
  • сол
    на вкус
  • 1 връзка копър

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваяме лука и моркова на дребно, след което изсипваме нарязаните зеленчуци в тендежера със сгорещено олио. Задушаваме зеленчуците за около 5 минути. Добавяме и брашното, като бъркаме непрекъснато и много стартелно, за да не се получат бучки.
  2. След това добавяме граха и червения пипер, разбъркваме добре и  добавяме вода, колкото да покрие граха. След като заври, слагаме и нарязаните на ситно домати, и около една чаена лъжичка сол и оставяме да заври. Оставяме яхнията от грах да ври до пълно сваряване на граха. (За да разберем дали се е сварил добре, може да пробваме едно-две зрънца).
  3. След като яхнията е сварена, сваляме тенджерата от котлона и добавяме нарязания на ситно копър.