Капама

Продукти

  • черен пипер
  • 4 листа дафинов лист
  • червен пипер
  • 1 кисела зелка
  • 300 г наденица сурова
  • 200 г свински гърди
  • 600 г свинска плешка
  • 1 кг пилешко месо (бутчета, филе)
  • за сармичките:
  • 2 моркова
  • 100 г гъби
  • 2 глави лук
  • 100 г ориз
  • 200 г кайма
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио

Време: 4 ч. и 15
Ниво: професионално

Large kapama

Начин на приготвяне

  1. Задушаваме лука, гъбите, подправките и каймата. Добавяме ориза и малко вода, за да може ориза леко да поеме водата. Приготвяме сармичките със сместа.
  2. В голям глинен гювеч подреждаме продуктите, като на дъното слагаме ситно нарязано кисело зеле. Върху него редим свинското месо, суровата наденица, пилешкото, бекона и овкусяваме с подправките.
  3. Добавяме сармичките и още ситно нарязано кисело зеле. Покриваме с листа кисело зеле и доливаме 1-2 кафени чашки вода. Захлупваме гювеча с капак и го слагаме в студена фурна.
  4. Печем около 3-4 часа на слаб огън, около 180 градуса.

Съвет: 

Ако глиненият съд ни позволява, редим месото и зелето на пластове. По желание, можем да добавим и цели сушени червени чушки, изчистени от семките. Не добавяме сол на ястието, заради киселото зеле.