Киш от спанак и сирене "Скаморца"

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 стрък пресен лук
  • 450 гр спанак
  • индийско орехче
  • сол
  • 3 яйца
  • 130 гр масло
  • 250 гр брашно
  • сол
  • черен пипер
  • 160 мл мляко
  • 150 гр сирене "скаморца"
  • 3 с.л. галета

Време: 80 мин.
Ниво: средно

Kish ot spanak

Начин на приготвяне

1. Смесваме пресятото брашно и маслото и месим докато се получат трохи. Добавяме 1 яйце и малко студена вода и месим докато получим меко тесто. Увиваме го в прозрачно фолио и оставяме за 30 мин. в хладилника.

2. Измиваме и нарязваме спанака на ситно. Нарязваме лука, задушаваме спанака с малко зехтин и лук. Добавяме сол и черен пипер и индийско орехче. Оставяме да се охлади. Отделно разбиваме 2 яйца и млякото, добавяме нарязано на кубчета сирене и спанака.

3. Разточваме тестото на тънък лист с диаметър поне 28 см. Слагаме го в намазнена и набрашнена форма за киш с диаметър 26 см. Притискаме тестото по стените на формата. Набождаме с вилица дъното и поръсваме с галета.

4. Изсипваме сместта върху тестото и печем на около 200 градуса около 40 мин. Може по желание да поръсим с пармезан в последните 5 минути на печенето.