Киш със спанак и овче сирене

Продукти

  • 250 мл. сметана за готвене
  • 100 г овче сирене
  • 250 г брашно
  • 50 г пресен лук
  • 125 г масло
  • 6 яйца
  • 200 г спанак

Време: 50 мин.
Ниво: професионално

Kish sas spanak i ovche sirene

Начин на приготвяне

  1. Замесете маслено тесто от брашното, маслото, 1 яйце и 3 супени лъжици вода. 
  2. Покрийте със стреч фолио и приберете готовото тесто в хладилник за час-два, за да почине.
  3. След като го извадите, разточете го така, че да стане малко по-голямо от формата, в която ще се пече. 
  4. Намаслете формата, в която ще печете кишът.
  5. Разточеното тесто сложете в намаслената форма, оформяйки борд отстрани на тавата, висок около два-три пръста. 
  6. Надупчете тестото с вилица или шиш, за да не се надигне при печенето и го изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 15-20 минути.
  7. За да приготвите плънката, нарежете предварително измитият спанак и го задушете в малко масло заедно с пресния лук. 
  8. Загрейте сметаната смесена с яйцата и подправете със сол и пипер по свой вкус.
  9. Добавете и овчето сирене, разбъркайте хубаво сместа и я изсипете в изпечения блат. 
  10. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути. 
  11. Сервирайте топло, с малко доматен сос по желание.