Конфитюр от кайсии

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Измивате добре кайсиите. 
  2. След това на „дупето” на всяка кайсия правите кръстче с остър нож. 
  3. В голяма тенджера слагате вода да заври, след което пускате кайсиите, без да махате костилките за около 30-40 секунди във врящата вода. (Важно е да кайсиите да не стоят дълго време във врящата вода, защото в противен случай ще започнат да се варят, което не е необходимо, а и не е желателно.) 
  4. В голяма купа сипвате студена вода, добавяте и 10-тина кубчета лед. (В тази купа слагате кайсиите веднага след като ги извадите от врящата вода.) 
  5. След това обелете кайсиите, отделете костилките и посипете кайсиите със захарта, след което добавете и лимоновия сок. Оставяте ги в хладилника за една нощ. 
  6. На следващата сутрин изсипвате кайсиите в тенджера и варите на умерен огън за около 60 минути, или докато конфитюрът от кайсии се сгъсти толкова, колкото вие желаете. По време на варенето е важно да разбърквате конфитюра от кайсии, за да не загори. 
  7. След като конфитюрът от кайсии е вече сварен, добавяте и есенцията ванилия и варите още 1-2 минути, след което, докато е още горещ, го изсипвате в предварително измити и подсушени бурканчета, които затваряте веднага и обръщате с капачките надолу.