Козунак с мак

Продукти

  • 20 г мак
    семе
  • 6 яйца
    и 1 жълтък за намазване
  • 350 г захар
  • 1 ванилия
  • 1 шепа стафиди
  • 250 мл. олио
  • 1 кубче мая
  • 250 мл. прясно мляко
  • 1 кг. брашно

Начин на приготвяне

  1. Към пресятото брашно прибавяме прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая.
  2. Добавяме и олиото, като част от него оставяме за месенето, стафидите, ванилията и захарта.
  3. Месим дълго и енергично.
  4. Добавяме шепа брашно с яйцата, останалата мая и смесваме двете теста, като ги поливаме с малко олио.
  5. Месим дълго и енергично, като от време на време удряме тестото в масата (общо 100 пъти).
  6. Оставяме го да втаса на топло за 1 час и 30 минути. 
  7. Замесваме го отново и го мажем с олио.
  8. Разделяме го на 3 части, които сплитаме на плитка.
  9. Оставяме го отново да втаса, мажем го с жълтък и го поръсваме със семето от мак. 
  10. Печем козунакът в силно загрята фурна (на 220 градуса).