Крем супа от карфиол със смокини

Продукти

  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. масло
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 1 жълтък
  • 300 мл. прясно мляко
  • 800 мл. вода
  • 550 г карфиол
  • 100 г смокини

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и начупваме карфиола на букетчета. Сваряваме го в посолената вода 20 минути.
  2. На слаб огън леко препичаме брашното до розово и го объркваме с маслото. Размиваме полученото “тесто” малко по малко с млякото. Бъркаме постоянно, до сгъстяване (около 10 минути).
  3. Смесваме сварения карфиол, без да го изцеждаме от водата му, с получената брашнена каша. Смиламе с миксер и оставяме на слаб огън десетина минути, на затворен капак. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
  4. След това почистваме, завиваме във фолио и запичаме смокините във фурна, на 170 градуса (около 20 минути).
  5. Точно преди да сервираме, правим застройка с жълтъка и заквасената сметана и поръсваме супата със нарязаните смокини.
  6. По желание, може да гарнираме с малко пресен магданоз.