Крем супа от кестени

Продукти

  • 6 ч.ч. вода
  • 1 стрък селъри
  • 1 к.л. сол
  • 1 морков
  • 1 скилидка чесън
  • 0,3 ч.ч. заквасена сметана
  • 1 с.л. шери
  • 3 бр. черен пипер
    на зърна
  • 1 глава лук
  • 4 с.л. масло
  • 1,5 кг кестени

Начин на приготвяне

  1. Маслото се загрява на средна температура. Добавят се нарязаните лук, чесън, морков и селъри. Овкусява се със сол и се разбърква периодично до получаване на златист цвят за около 20 минути. 
  2. Към водата се добавят кестените и сол, ако е необходимо. Готви се, докато кестените омекнат напълно (около 45 минути).
  3.  Супата се пюрира в блендер. Добавят се пиперът, шерито и сметаната и се разбърква с няколко оборорта. 
  4. Супата се сервира топла.