Крем супа от тиквички с моркови и картофи

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 50 мл зехтин
  • 3 стръка копър
  • 120 мл течна готварска сметана
  • 160 мл прясно мляко
  • 60 г масло
  • 4 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 3 картофа
  • 4 тиквички
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Зеленчуците се измиват. Морковът, картофите, лукът и чесънът се обелват и се нарязват на кръгчета. Тиквичките се нарязват на шайби заедно с кората. Зехтинът се загрява в тенджера и се добавят лукът, чесънът и морковът. След като се запържат се добавят тиквичките. След още няколко минути се прибавят маслото и картофите. Разбърква се и се наливат 1,5 л гореща вода.
  2. Зеленчуците се варят на умерен огън до пълното им омекване. Тенджерата се сваля от огъня, прибавя се млякото и супата се пасира. Прибавят се сол и пипер меланж на вкус и се разбърква.
  3. Сметаната се разбива с копъра с помощта на пасатор. Супата се поднася с разбърканата в нея сметана. По желание, гарнирана със стръкче магданоз или копър.