Кюнефе

Продукти

  • 80 г кадаиф суров
  • 200 г моцарела
  • 5 ч.л. масло
  • 10 мл. фреш от лимон
  • 30 г шам-фъстък суров, натрошен
  • за сиропа:
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода

Време: 40 мин.
Ниво: лесно

Large kyunefe

Начин на приготвяне

  1. Отваряме кадаифа и го разделяме на две равни несплетени части.
  2. Приготвяме сиропа, като слагаме водата и захарта в тенджерка и го варим около 8-10 минути.
  3. Оставяме да се охлади и добавяме фреша от лимон. Разбъркваме и оставяме настрана. 
  4. Обилно намасляваме с масло тиган и слагаме едната част от кадаифа на дъното му. Притискаме силно с пръсти, за да слегне добре. 
  5. Отгоре добавяме моцарелата на малки топки, равномерно и навсякъде. Притискаме и нея хубаво, и отгоре поставяме останалата част от кадаифа. Отново пристискаме добре.
  6. Слагаме тигана на котлона и го оставяме за няколко секунди, докато се запече леко. Изсипваме го в голяма чиния, отново намасляваме тигана и върщаме кюнефето да се запече и от другата страна, по същия начин.
  7. Така приготвеното кюнефе, заливаме докато е още горещо с изстудения сироп. 
  8. Поръсваме отгоре с натрошен шам-фъстък.
  9. По желание, гарнираме с малко заквасена сметана или сладолед.