Kulinaria.bg

fpi-banner
fpi-banner

Лазаня

4.6
от общо 9 гласа
Време: 60 мин.
Ниво: лесно
Видяна: 13526
Лазаня photo-credit Богат и плътен вкус на лазаня с много ароматни подправки

Продукти

  • за лазанята:
  • 1 домат
  • 1 ч.ч. пармезан настърган
  • 1 ч.ч. сирене "моцарела" настъргано
  • 0,5 ч.л. индийско орехче
  • 2 с.л. магданоз пресен
  • 500 г сирене "рикота"
  • 1 яйце
  • 1 пакет кори за лазаня (около 12 броя)
  • за соса:
  • 400 мл. сос за спагети
  • 400 мл. доматен сос гъст
  • 100 мл. доматено пюре
  • 500 гр. кайма телешка
  • 1 червена чушка
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън счукан
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. босилек сух
  • 1 с.л. риган сух
  • 2 с.л. магданоз пресен, накълцан
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме на ситно лука, чушките и чесъна, и ги запържваме в широк съд, в сгорещена мазнина. Добавяме каймата и бъркаме, докато се раздроби. Добавяме доматения сос, доматеното пюре и соса за спагети. Разбъркваме добре.
  2. Овкусяваме соса със захарта, босилека, ригана, магданоза, сол и черен пипер. Оставяме го да къкри на слаб котлон за около 30 минути.
  3. Корите за лазаня приготвяме според указанията на опаковката. В голяма купа смесваме сиренето рикота, индийското орехче, магданоза и яйцето, като разбъркваме добре с лъжица.
  4. Намасляваме дъното на дълбока тавичка, в която ще редим лазанята и го заливаме с около 1 и 1/2 ч.ч. от соса. Нареждаме първият слой кори, леко го покриваме със сос и разпределяме половината от сместа със сирене рикота.
  5. Добавяме още малко сос и поръсваме с около 1/3 от настърганата моцарела. Следват пак кори и така до изчерпване на продуктите. Накрая върху последния ред кори завършваме със соса, моцарелата, настъргания пармезан и домата, нарязан на филийки.
  6. Покриваме тавата с алуминиево фолио и слагаме лазанята  да се пече за около 30 минути, на 180 градуса. След това, махаме алуминиевото фолио и запичаме още около 20-25 минути.

Съвет: Доматеният сос може да заменим с домашна лютеница "Олинеза".

Още от : паста


0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook