Лазаня с пресни домати

Продукти

  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 600 г кайма телешка
  • 10 кори лазаня
  • 100 мл бяло вино
  • 400 г моцарела
  • 250 г кашкавал
  • 200 г пармезан
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • риган на вкус
  • 1 пръчка канела
  • 2 розови домата средно големи
  • 6 с.л. зехтин
  • За соса "Бешамел":
  • 5 с.л. брашно
  • 700 мл. прясно мляко
  • индийско орехче
  • 100 г масло разтопено
  • 2 розови домата средно големи

Време: 65 мин.
Ниво: лесно

Large lazanya s presni domati

Начин на приготвяне

  1. Задушаваме настърганите морков и лук в зехтина с малко вода. Добавяме подправките и каймата. Задушаваме около 10 минути. Добавяме виното и отваряме капака, докато се изпари. Добавяме пръчката канела да поври около 5 минути и я изваждаме. Добавяме обелените и нарязаните на малки кубчета домати.
  2. Приготвяме соса "Бешамел" като запържваме брашното с масло докато порозовяване. Добавяме горещото мляко и бъркаме, докато получим хомогенна смес. Добавяме малко настъргана кора на индийско орехче.
  3. Приготвяме тавичката за печене на лазанята, като я намазваме с малко масло. Слагаме от соса "Бешамел" на дъното и нареждаме корите. Върху тях изсипваме каймата, соса "Бешамел", нарязаната на кръгчета моцарела, настърган кашкавал и пармезан. Така редуваме докато не покрием с кори най-горния пласт. Отгоре завършваме със сос "Бешамел", моцарела, кашкавал и пармезан, и нарязани на кръгчета обелени домати.
  4. Печем в предварително загрята на около 180-200 градуса фурна, 30-40 минути.
  5. Сервираме ястието топло с пресен босилек.