Лека плодова торта

Продукти

  • за крема:
  • 7 г желатин
  • 1 пак. ванилия
  • 8 с.л. захар
  • 4 жълтъка
  • 300 мл. прясно мляко обезмаслено
  • за блата:
  • 60 г брашно
  • 60 г захар
  • 3 яйца
  • за соса:
  • 200 г ягоди или кайсии, праскови, малини, къпини
  • 60 мл. вода
  • 3 с.л. захар
  • за украсата:
  • 300 г ягоди или от плода, избран за соса

Време: 45 мин.
Ниво: лесно

Large leka plodova torta

Начин на приготвяне

  1. За блата: разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното (сместа става много твърда). След това, в отделна купа разбиваме на сняг белтъците и ги добавяме към брашнената смес, малко по малко, с помощта на дървена шпатула, чрез бъркане с повдигане. Получаваме пенисто тесто, което печем на средно силна фурна (180 градуса) в намаслена тавичка. Най-добре е да ползваме сладкарска форма с подвижен кръг, за да запазим красивата форма на тортата при сервирането.
  2. За крема: Накисваме желатина, ако е на листчета в студена вода за около 5 минути. Разбиваме жълтъците и захарта и ги смесваме с млякото и ванилията. Слагаме на средно силен котлон и сгъстяваме с постоянно бъркане с тел, до гладък крем. Добавяме желатина в още топлия крем и разбъркваме добре.
  3. За украсата: Залепяме по стените на тавичката с изстиналия блат, равномерни парченца от избрания плод. Останалото количество плодове нарязваме на малки кубчета и ги смесваме с крема. Изливаме крема внимателно върху блата, като внимаваме да не развалим подредените плодове по стените на тавичката. Оставяме в хладилника поне 3 часа.
  4. За соса: Слагаме водата да кипне заедно със захарта, добавяме плодовете за 5 минути. Отстраняваме от огъня и смиламе с миксер. Прецеждаме.
  5. Преди да сервираме, отстраняваме подвижната стена на формата. Около всяко парченце поливаме малко сос в чинийката.