Леща с наденица

Продукти

  • 1 ч.л. червен пипер
  • 0,5 глава целина
  • 1 домат или 2 с.л. доматено пюре
  • 8 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. леща
  • сол на вкус
  • 40 мл. олио
  • 450 г наденица

Време: 55 мин.
Ниво: лесно

Large leshta s nadenitsa

Начин на приготвяне

  1. Почистваме, измиваме и накисваме лещата в студена вода за около час-два.  (Може да я залеем с вода от предната вечер).
  2. Изхвърляме водата, в която е била лещата и добавяме 2-3 ч.ч. студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаем да бъде лещата. Лещата варим без сол, защото ако добавим сол още в началото това ще забави варенето и лещата даже може да остане хрупкава. Варим лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. (Времето за сваряване обаче зависи от качеството на лещата).
  3. В около половин чаена чаша гореща мазнина, запържваме ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяме една чаена лъжица червен пипер.
  4. След това добавяме тази запръжка към лещата, добавяме чесъна, домата  и сол на вкус, разбъркваме добре и оставяме да ври до пълно сваряване на лещата. Като последните 10-15 минути добавяме наденицата (нарязана или цяла, по желание).
  5. Готовото ястие поднасяме горещо.