Миди по френски

Продукти

  • 3 склидки чесън
    фино нарязани
  • 1 глава шалот
    (френски лук) ситно накълцан
  • 115 г масло
  • 2 кг. миди
    пресни, добре почистени
  • 225 мл. бяло вино
    сухо
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. магданоз
    нарязан, пресен

Начин на приготвяне

  1. Поставяме половината от маслото в голям тиган и го разтопяваме на слаб огън. 
  2. Добавяме шалота и чесъна, и оставяме за около 2 минути. 
  3. Отстраняваме всички счупени миди и онези, които не могат да се затворят, когато ги натиснем. Добавяме мидите и виното в тигана със сол и черен пипер на вкус. Покриваме ги и изчакваме да заврат за около 3 минути, като от време на време разклащаме тигана.
  4. Изваждаме мидите от тигана с плоска дървена лъжица и ги поставяме в отделни купички.
  5. Отново отстраняваме мидите, които са затворени.
  6. Разбъркваме останалото масло и магданоза с останалия в тигана сос. 
  7. Оставяме да заври, след което изсипваме върху мидите.
  8. Сервираме веднага с малко топъл хляб, за да може да топим в соса.

Съвет:

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).