Мусака с тиквички и патладжан

Продукти

  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер на вкус
  • 10 г риган
  • 1 връзка магданоз
  • 3 стръка копър
  • 2 скилидки чесън
  • 2 глави лук
  • брашно за овалване
  • 3 домата
  • 3 чушки
  • 4 картофа
  • 3 тиквички
  • 2 патладжана
  • 1 кг. кайма
  • за заливката:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • сол на вкус

Време: 2 ч. и 45
Ниво: лесно

Large musaka s tikvichki i patladzhan

Начин на приготвяне

  1. Задушаваме каймата в малко олио и добавяме лука, чесъна, ригана, черен, червен пипер и сол на вкус.
  2. Почистваме и нарязваме картофите на тънки кръгчета и ги подреждаме в намаслена тава. Поръсваме сол на вкус.
  3. Почистваме и нарязваме тиквичките, овалваме ги в брашно и ги нареждаме върху картофите. Поръсваме сол на вкус.
  4. Почистваме и нарязваме магданоза и копъра. Смесваме ги с каймата и ги изсипваме върху тиквичките.
  5. Почистваме патладжаните и ги слагаме във вода с малко сол, за около 20 минути. Изцеждаме ги, нарязваме ги и ги овалваме в малко брашно. Нареждаме ги върху каймата и посоляваме.
  6. Измиваме и нарязваме чушките и доматите. Нареждаме ги върху патладжана. Посоляваме.
  7. Печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 2 часа и 30 минути.
  8. През това време приготвяме заливката, като в голяма купа смесваме всичките продукти и разбиваме добре.
  9. Изваждаме за момент от фурната и заливаме със заливката. Запичаме до златисто.
  10. По желание, преди сервиране поръсваме с малко зелен лук и гарнираме с кисело мляко.