Ньоки в сметанов сос

Продукти

  • За ньоките:
  • 120 гр брашно
  • 1 яйце
  • 500 гр картофи
  • За соса:
  • 1 ч.ч. готварска сметана
  • 250 гр масло
  • 1 к.ч. пармезан

Време: 30 мин.
Ниво: лесно

Large nyoki sas smetana

Начин на приготвяне

1. Запичаме картофите с кората във фурна за около 30-40 мин., обелваме ги и ги настъргваме на ренде. В голяма тъва разпределяме равномерно картофите и ги оставяме да изстинат напълно. Слагаме картофите в купа и добавяме 1 яйце, сол, брашно и разбъркваме добре. Получилата се смес размесваме за 2-3 минути докато започне да става като тесто.

2. Разрязваме тестото на 4 части. От всяка част върху набрашнена повърхност оформяме дебел фитил. Фитилът се разделя на 4-5 части, от които се оформят по-малки фитили с дебелина около 2 см. Оформяме ньоките с оребрена дъска или вилица.

3. В дълбока тенджера слагаме да заври подсолена вода, след като водата е завряла слагаме ньоките на части докато изплуват на повърхността, така ще разберем кога са готови.

4. В тиган слагаме готварската сметана и я затопляме като бъркаме постоянно, изключваме котлона и добавяме ньоките за кратко.

5. Поднасяме топли, с малко червен или черен пипер по ваш избор.