Огретен от тиквички

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 650 мл. прясно мляко
  • 1,5 кг. тиквички
  • 65 г брашно
  • черен пипер
    на вкус
  • 4 скилидки чесън
  • 8 стръка чубрица
  • 80 г кашкавал

Начин на приготвяне

  1. Измиваме тиквичките и ги нарязваме на колелца, без да ги белим. Слагаме ги в тенджера с малко вода и ги оставяме да се задушат, с малко сол, на слаб огън и на затворен капак за около 20 минути.
  2. През това време приготвяме млечен сос от брашното, което размиваме с малко от прясното мляко, след което разреждаме с останалото количество мляко и варим на слаб огън, до сгъстяване. Посоляваме соса, добавяме чубрицата, черния пипер и счукания чесън.
  3. Изцеждаме тиквичките от водата, която са си пуснали. Объркваме ги в белия сос, слагаме ги в тавичка и ги поръсваме отгоре с настъргания кашкавал.
  4. Оставяме ги да се запекат 40 минути, до златист цвят на кашкавала.