Пълнени домати с ориз и свежи подправки

Продукти

  • 100 г гъби
  • 2 глави лук
  • 200 г ориз
  • 8 домата
  • 4 с.л. олио
  • 1 картоф сварен
  • 1 морков сварен
  • 500 мл. бульон зеленчуков
  • 2 с.л. босилек
  • 2 с.л. магданоз
  • 1 с.л. мащерка
  • 1 с.л. риган
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Време: 60 мин.
Ниво: средно

Large palneni domati s oriz i svezhi podpravki

Начин на приготвяне

  1. Измиваме внимателно доматите и ги подсушаваме внимателно. Отрязваме “капачето” на всеки домат и издълбаваме вътрешността му. Почисваме гъбите и ги нарязваме на ситно. Картофа, моркова и лука също нарязваме на ситно. 
  2. В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио и запържваме лука. Добавяме 350 мл. от бульона и ориза. Оставяме да заври, след което намаляме огъня и оставяме да къкри за около 25 минути. 
  3. В останалото олио запържваме гъбите. Добавяме зелените подправки, солта и черния пипер. 
  4. Смесваме ориза с гъбите, картофа и моркова. Напълваме издълбаните домати с оризовата смес. 
  5. В намаслена тавичка подреждаме доматите и доливаме останалия бульон. Затваряме с "капачетата".
  6. Печем във фурна за 15 минути, при температура 200 градуса.
  7. При сервиране, по желание гарнираме с печени картофи.