Пълнозърнест хляб

Продукти

  • 500 г брашно
    тип 500
  • 500 г пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. масло
    , разтопено за намазване
  • 1 пак. мая за хляб
    , прясна
  • 15 г сусам
  • 10 г маково семе

Начин на приготвяне

  1. Затопляме малък емайлиран съд, отнемаме го от огъня и наливаме 1 кафена чашка хладка вода. Слагаме маята за хляб и с чаена лъжичка я разбъркваме, докато получим рядка каша. В кръгла тава пресяваме двата вида брашно. Ако го пресеем и втори път ще бъде още по-добре, защото то се аерира. В средата правим „кладенче“ (вдлъбнатина). В него сипваме солта и разбитата на кашица мая, която обаче не сме оставили да шупне. Бъркаме отначало с лъжица, наливайки постепенно хладка вода (2 ½ чаени чаши хладка вода, може и повече), след което с набрашнени ръце започваме да месим. Държим до тавата чиния с пресято брашно и от време на време потапяме ръцете си в него. Тестото месим, като го прегъваме и го натискаме с кокалчетата на прегънатите си пръсти. Ако е необходимо, добавяме още брашно, за да стане гъсто тестото и да не лепне по ръцете ни. Месим тестото, докато стане твърдо и гладко. 
  2. След това поставяме тестото в намазана с масло тава, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втасва в продължение на 2-3 часа. При втасването тестото увеличава обема си. Ако невтасалото тесто стига до половината от височината на тавата, то втасалото тесто изпълва цялата тава. 
  3. С масло намазваме и тавата, в която ще печем хляба. 
  4. Поставяме тестото и отгоре го намазваме с разбития жълтък и го поръсваме със сусама и маковото семе. С вилица през 4-5 см. набождаме хляба. 
  5. Печем хляба на силна фурна десетина минути, после продължаваме на умерен огън. 
  6. Когато хлябът се зачерви равномерно, тогава той е опечен. Изваждаме го, докато е топъл, напръскваме горната му кора с вода и го покриваме с чиста кърпа. Така го оставяме да престои докато изстине, а не го режем докато е топъл, защото тогава той образува дебела кора и става клисав.