Печена гъска
Продукти
- черен пипер
- сол
- 1 гъска около (4 кг)
- за плънката:
- сол
- 1 ч.л. див пелин
- 1 ч.л. майоран сушен
- 1 ч.л. ким смлян
- 300 г наденички печени
- 40 г свинска мас
- 2 скилидки чесън
- 500 г бяло зеле
- черен пипер
- 250 мл бяло вино
- 4 ябълки
- 400 мл бульон пилешки
- 0,2 с.л. хвойна счукани плодове
- 250 г кестени (от консерва)
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. захар
100 г съдържат:
- 371 калории
- 34 г мазнини
- 16 г протеини
- 3 г въглехидрати
Начин на приготвяне
- Почистваме добре гъската, измиваме и подсушаваме. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер.
- Почистваме и нарязваме на ситно зелето, добавяме нарязания на ситно чесън, маста и задушаваме с подправките и нарязаните печени наденички. Нарязваме на ситно обелените ябълки и ги добавяме към зелето. Оставяме сместа да изстине. Пълним с нея гъската и зашиваме с конец. Там където е необходимо си помагаме с клечки за зъби.
- Слагаме гъската с гърдите надолу върху скара, в напълнена с малко вода тава на най-ниската степен на фурната. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около три часа и половина. По време на печенето е необходимо да пробождаме местото на гъската, за да може мазнината да се отдели по-добре. Поливаме със смес от пилешкия бульон и виното и хвойната по време на печенето. След час и половина обръщаме гъската с гърдите нагоре.
- След като гъската е изпечена, разделяме на порции и оставяме на топло. Разреждаме отделения бульон от гъската с малко вода, слагаме го да заври и отделяме мазнината. Добавяме малко майоран, сол и пипер.
- Изцеждаме кестените и ги подсушаваме. Загряваме малко олио в тиган и поръсваме равномерно със захар, и оставяме да се карамелизира. Добавяме кестените и ги разбъркваме добре. Добавяме бульона и ги задушаваме за 5 минути.
Щолен
Накисваме стафидите в рома (по възможност от предишната вечер). Слагаме 3 пласта хартия за печене въ...
Сладкиш със сливи
Слагаме пресятото брашно в голяма купа, заедно с маята и захарта, ванилията, солта, затопленото мляко...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook