Kulinaria.bg

Печена гъска

5.0
от общо 1 глас
Време: 3 ч. и 50 мин.
Ниво: средно
Видяна: 5327
Печена гъска photo-credit Апетитна печена гъска

Продукти

100 г съдържат:

  • 371 калории
  • 34 г мазнини
  • 16 г протеини
  • 3 г въглехидрати

Начин на приготвяне

  1. Почистваме добре гъската, измиваме и подсушаваме. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер.
  2. Почистваме и нарязваме на ситно зелето, добавяме нарязания на ситно чесън, маста и задушаваме с подправките и нарязаните печени наденички. Нарязваме на ситно обелените ябълки и ги добавяме към зелето. Оставяме сместа да изстине. Пълним с нея гъската и зашиваме с конец. Там където е необходимо си помагаме с клечки за зъби.
  3. Слагаме гъската с гърдите надолу върху скара, в напълнена с малко вода тава на най-ниската степен на фурната. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около три часа и половина. По време на печенето е необходимо да пробождаме местото на гъската, за да може мазнината да се отдели по-добре. Поливаме със смес от пилешкия бульон и виното и хвойната по време на печенето. След час и половина обръщаме гъската с гърдите нагоре.
  4. След като гъската е изпечена, разделяме на порции и оставяме на топло. Разреждаме отделения бульон от гъската с малко вода, слагаме го да заври и отделяме мазнината. Добавяме малко майоран, сол и пипер.
  5. Изцеждаме кестените и ги подсушаваме. Загряваме малко олио в тиган и поръсваме равномерно със захар, и оставяме да се карамелизира. Добавяме кестените и ги разбъркваме добре. Добавяме бульона и ги задушаваме за 5 минути.


0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook