Печени смокини върху подложка от цедено кисело мляко

Продукти

  • 2 ч.л. ликьор „Коантро“
  • 1 портокал настъргана кора
  • 50 г мед
  • 250 г смокини
  • 1 стъбло джинджифил
  • 500 г цедено кисело мляко

Време: 35 мин.
Ниво: лесно

Large pecheni smokini varhu podlozhka ot tsedeno kiselo mlyako

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме на много ситно джинджифила. Смесваме го с меда, разбъркваме добре и го оставяме да престой за една нощ.
  2. Изрязваме дръжките на смокините и ги разрязваме така, че за да разделим плодовете на четвъртинки.
  3. Подреждаме смокините в тава, застлана с хартия за печене.
  4. Всеки плод заливаме с по една лъжица мед, отгоре поръсваме с настърганата портокалова кора и коантро.
  5. Покриваме тавата плътно с фолио и печем около 20-25 минути в предварително загрята фурна.
  6. В десертни чинии слагаме кисело мляко, заливаме с мед и поставяме смокините. 
  7. По желание, гарнираме с овесени или други ядки.