Печени ябълки в сайдер

Продукти

  • щипка сол
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. безсолно масло
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 4 ябълки
  • 2 чаши ябълков сайдер

Време: 50
Ниво: лесно

Large pecheni yabalki v sayder

Начин на приготвяне

1. Загряваме фурната до 200 градуса. Изсипваме сайдера в малък тиган и го оставяме да заври. Трябва да продължи да се вари на среден огън, докато течността намалее с малко по-малко от половината. 

2. Изрязваме кората от горната част на всяка ябълка (около 1/3 от площта). Използваме специален нож, за да издълбаем семенната част. Поставяме ябълките тавичка.

3. Разбъркваме канелата, маслото и кафявата захар в сайдер сиропа. Изсипваме го в кухините на ябълките, като го оставяме да прелее в тавичката. Печем ябълките за 40 до 50 минути, докато станат приятно меки.

4. Сервираме топли ябълките в десертни купички с допълнително сироп с лъжица върху тях. По желание може да добавите топка ванилов сладолед и цели орехови ядки.