Печено пиле с картофи и лимон

Продукти

  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • 1 лимон
  • 5 стръка розмарин
  • 40 г масло
    на стайна температура
  • 2 скилидки чесън
  • 300 г картофи
  • 1 пиле
  • червен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Измиваме, подсушаваме и порцираме пилето. Натриваме го добре със сол, черен и червен пипер. Намазваме го хубаво с маслото.
  2. Слагаме пилето в тавичка и го печем на 220 градуса, около 10 минути. 
  3. През това време нарязваме картофите и ги запържваме за кратко в мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови. Поставяме картофите в тавата, около пилето. Посоляваме ги леко, добавяме нарязаният на филийки лимон и добавяме около 1 ч.ч. вода. 
  4. Добавяме чесъна и розмарина. 
  5. Намаляваме фурната на 180 градуса и печем още около 40 минути.