Пилешка супа с праз и гъби

Продукти

  • 300 г гъби
  • 2 бр праз
    , тънко нарязан
  • 3 с.л. масло
  • 4 ч.ч. бульон
    , пилешки
  • 800 г пилешки гърди
  • 2 стръка целина
  • 1 ябълка
    , кисела
  • 1,4 ч.ч. ябълков оцет
  • 1,2 ч.л. мащерка
    , сушена
  • 1,2 ч.ч. течна сметана
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Изсипваме пилешкия бульон в дълбока тенджера.
  2. Изплакваме много добре пилешките гърди със студена вода и ги поставяме в бульона. Оставяме да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, докато се сварят. Периодично отстраняваме пяната от бульона и я изхвърляме.
  3. Изваждаме пилешкото месо в отделен съд, за да се охлади и го накъсваме на малки парченца, а бульона изсипваме в купа, като го прецеждаме през ситна цедка. Почистваме тенджерата с кухненска хартия.
  4. Използваме същата тенджера и разтапяме маслото на средно висока температура.
  5. Леко сотираме праза и целината за не повече от десет минути, докато омекнат.
  6. Добавяме гъбите и пържим още 2-3 минути. След това добавяме ябълките на кубчета и пържим, докато омекнат.
  7. Връщаме прецедения бульон от пилето в съда със зеленчуците, добавяме ябълковия оцет, сушената мащерка и сметаната. Оставяме ястието да къкри за около 20-30 минути, като съдът е частично покрит с капак.
  8. След като бульонът и зеленчуците се сварят пасираме сместа, до получаване на еднородна консистенция.
  9. Добавяме накъсаното пилешко месо. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
  10. Загряваме ястието на ниска температура за около десет минути.
  11. Супата сервираме гореща, по желание гарнирана с малко заквасена сметана и резенчета гъби.