Close search

Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос

4.1
от общо 138 гласа
Време: 50 мин.
Ниво: професионално
Порции: 1

Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос photo-credit Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос

Продукти

100 г съдържат:

  • 123 калории
  • 3 г мазнини
  • 20 г протеини

Начин на приготвяне

  1. Леко нагряваме тиган с маслото и зехтина за пилето.
  2. Подсушаваме добре пилето с кухненска хартия и го овкусяваме със сол  и прясно смлян черен пипер.
  3. Слагаме пилето върху леко сгорещения тиган с маслото от страната на кожата.
  4. Готвим на умерена температура, заливайки го с мазнината - около 5 минути на страна (общо около 10 минути за двете страни - в зависимост от дебелината му).
  5. За ориза: Нарязваме лука на много ситно. След това го слагаме в загрят със зехтина тиган.
  6. Добавяме черния ориз. Задушаваме за около 2 минути.
  7. Добавяме бялото вино. След като изври започваме да сипваме пилешкия бульон на 3-4 пъти, като всеки път чакаме да изври преди да добавим ново количество.
  8. Овкусяваме със сол. Дърпаме настрани от огъня. 
  9. Слагаме рендосаният пармезан. Добавяме маслото и ситно нарязаният лук. Разбъркваме леко.
  10. За соса: Слагаме виното и бульона да заврат.
  11. Изстискваме лимона в сместа.
  12. Добавяме лимоновата трева и джинджъра.
  13. За около минута пускаме връхчетата аспержи да се бланшират леко, така, че да останат хрупкави.
  14. След като течността се редуцира до половината я прецеждаме и добавяме шафрана. Оставяме около 5 минути да си пусне аромата.
  15. Овкусяваме със сол на вкус. Добавяме внимателно и разбърквайки леко сметаната.
  16. Връщаме на котлона да се сгъсти, като отново разбъркваме внимателно.

Съвет:

Сосът може да направим и само със сметана и шафран, като леко загреем сметаната и в нея разбъркаме шафрана.

Ястието е подходящо да консумираме с хубаво бяло вино.

* Пилешко филе с аспержи, черен ориз и шафранов сос може да опитате в ресторант „La Terrazza di Serdica“. 

2 Коментара

  1. Todorova.nina
    Нина Тодорова / Kulinaria.bg

    Здравейте,
    Не би трябвало да се пресече. Каква сметана използвахте?

  2. Small
    Аз

    Здравейте, направих рецептата, само че соса се пресече, защото сложих сметаната както беше указано в рецептата - след като изври виното с лимоновия сок, но въпреки това се пресече и не се сгъсти. Така ли трябва да бъде?

Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK