Питка цвете

Продукти

  • 700 г брашно
  • 3 яйца
    леко разбити
  • 1 с.л. пудра захар
  • 70 г масло
    разтопено
  • 320 мл. прясно мляко
    топло
  • 35 г мая
    прясна
  • 1 ч.л. сол
  • 1 жълтък
    за намазване

Начин на приготвяне

  1. Разтваряме маята и захарта в 100 мл. от топлото мляко, разбъркваме, покриваме и оставяме на топло да втаса за около 15 минути.
  2. Пресяваме брашното и солта, в купа. Правим кладенче в средата.
  3. В кладенчето изсипваме разбитите яйца, маята и останалото прясно мляко.
  4. Замесваме меко тесто, изваждаме го от купата, поставяме го върху леко набрашнен кухненски плот и месим около 15 минути, като постепенно прибавяме разтопеното масло, докато не се поеме изцяло от тестото.
  5. Оформяме тестото на топка, поставяме го в намаслена купа, покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса около час.
  6. Втасалото тесто разделяме на 7 равни части. Оформяме ги на топки и поставяме ги на разстояние една от друга, върху постлана с хартия за печене "Fino" тава. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса около 50 минути.
  7. Намазваме питките с разбит жълтък.
  8. Печем 35-40 минути в загрята до 180 градуса фурна.