Плетен козунак

Продукти

  • 50 г стафиди , накиснати в ром
  • 1 белтък за намазване
  • 40 г масло
  • 60 г свинска мас
  • 0,5 кубче мая
  • 650 г брашно или колкото поеме
  • 1 ванилия
  • 20 г лимонова есенция
  • 175 г прясно мляко , топло
  • 200 г захар
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. сол

Време: 120 мин.
Ниво: трудно

Large pleten kozunak

Начин на приготвяне

  1. Разтваряме маята в топлото мляко, с малко захар и малко брашно. Тази кашичка изчакваме да втаса. 
  2. Смесваме всички продукти, без ядките и ванилията, омесваме тесто. Ако тестото лепне, добавяме още малко брашно. Месим дълго и енергично. Прибавяме накиснатите в ром стафиди, ванилия и лимонова есенция. 
  3. Чакаме да втаса. След това отново месим и отново втасва. 
  4. Сплитаме го на плитка. Отново втасва, този път във фурната, която е включена на 50 градуса.
  5. Накрая го намазваме с разбития белтък, поръсваме го със захар и го връщаме отново във фурната. Увеличаваме я на 150 градуса, за 10 минути. След това увеличаваме на 170 градуса. 
  6. Печем до готовност.