Close search

Плодов сладкиш

3.6
от общо 134 гласа
Време: 50 мин.
Ниво: средно
Порции: 12

Плодов сладкиш photo-credit Плодов сладкиш с конфитюр от череши и черен шоколад

Начин на приготвяне

  1. За блата: бакпулвера объркваме с брашното. Маслото разбиваме със захарта и ванилията. Едно по едно, прибавяме яйцата, на ниска степен на миксера. Прибавяме и сока на портокала, какаото, и на малки части - брашното с бакпулвера. 
  2. Намасляваме формата за печене. Изсипваме сместа и върху нея нареждаме черешите. 
  3. Печем на 220 градуса, около 20-25 мин. Проверяваме с клечка за готовност.
  4. За сиропа: карамелизираме захарта. Отстраняваме от котлона и прибавяме внимателно сока от портокала и водата. Връщаме на котлона и оставяме да ври докато се разтвори карамела. 
  5. За изравняване: разтваряме конфитюра на водна баня до втечняването му. 
  6. За заливката: шоколада и маслото разтопяваме заедно в микровълновата, за около 30-40 секунди. Разбъркваме добре и е готов за заливка.
  7. За украсата: измиваме и подсушаваме ягодите, за да не пресече от водата шоколада. Готовият блат, още горещ, вадим от тавичката и поставяме в чиния за сервиране. 
  8. Сиропираме със студения карамелов сироп. Може и обратното - да изчакаме блата да изстине и да сиропираме с горещ сироп. 
  9. Намазваме с топлия конфитюр и оставяме за десетина минути да стегне. 
  10. Заливаме с разтопения шоколад и подреждаме плодовете, докато не е стегнал шоколада. След като стегне шоколада, поръсваме сладкиша с кокосови стърготини.
  11. Охлаждаме преди сервиране.
Още от : десерти

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK