Погача "Слънце"

Продукти

  • 42 г мая
    , прясна
  • 850 г брашно
  • 125 мл олио
  • 1 ч.л. захар
  • 250 мл прясно мляко
    , топло
  • 100 г масло
  • 10 г маково семе
  • 1 ч.л. сол
  • 2 яйца
    + 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

  1. Топлото мляко изсипваме в купа и добавяме натрошената мая и захарта. Разбъркваме добре, докато се разтворят съставките. Оставяме да престои 10 минути. 
  2. В купа слагаме около 500 г от брашното. Добавяме престоялата мая, олиото, солта, двете яйца и разбъркваме с лъжица. След като се получи лепкаво тесто, махаме лъжицата, добавяме останалото брашно и започваме да месим с ръце. 
  3. Готовото тесто разделяме на 8 равни части и ги оформяме на топки. Всяка топка разточваме на кора, която намазваме с разтопеното масло. 
  4. Подреждаме ги една върху друга. След като сме готови с всички кори, набрашняваме плота, слагаме корите и поръсваме и отгоре с брашно. Внимателно разточваме по-голяма кора.
  5. Кръга разделяме на 8 триъгълника. Всеки триъгълник увиваме като кифличка, като започваме от по-широката страна. Всяка кифла разрязваме на две. 
  6. С малко масло намазваме дълбок съд и подреждаме половинките "кифлички", като в средата поставим три изправени, а отстрани нареждаме "легнали" останалите. Намазваме с жълтък и поръсваме с маковото семе. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 30 минути. 
  7. Печем погачата в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.

Погача "Слънце" може да приготвите с уредите на Tupperware