Постни сармички с листа от лапад

Продукти

  • за листата:
  • 500 г лапад
    листа
  • 500 мл. вода
  • за плънката:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. ориз
  • 5 с.л. олио
  • 1 домат
  • 200 г гъби
  • 3 стръка пресен чесън
  • 1 стрък праз лук
  • копър
    на вкус
  • джоджен
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус, по желание

Начин на приготвяне

  1. За плънката: В тиган загряваме олиото и добавяме нарязаните праз лук, чесън и гъби. Пържим до леко златисто.
  2. След това добавяме ориза и настърганият домат. Пържим, докато оризът стане прозрачен. Добавяме водата и след като изври добавяме подправките. Разбъркваме внимателно. Снемаме от котлона.
  3. За листата: Слагаме водата да заври и я отстраняваме от котлона. Потапяме ги за секунда във водата, обръщаме ги (да се "попарят" от двете страни), изваждаме ги и ги изплакваме със студена вода. 
  4. След като сме готови и с листата, започваме да "пълним" сармичките. "Завиваме" ги внимателно.
  5. След като сме ги "завили" ги редим в тенджера, добавяме около 2 ч.ч. вода и ги слагаме да къкрят на бавен огън, около 30-35 минути.