Ризото с шафран и червен лук

Продукти

  • 100 г ориз “арборио”
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 50 г пармезан
  • 60 г масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 100 мл бяло вино
  • 300 мл бульон
    , телешки
  • 1 щипка шафран
  • сол
    на вкус
  • за гарниране:
  • 2 глави червен лук

Начин на приготвяне

  1. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина и 20 г от маслото. Когато омекнат се добавя неизмитият ориз и се разбърква.
  2. Деглазира се с виното и се оставя да изври. Постепенно се налива горещия телешки бульон. Бърка се до омекване на ориза.
  3. Шафранът се разтваря в малко от бульона и се оставя да се оцвети.
  4. Когато оризът е готов се дърпа от котлона, добавя се шафрана, връща се на огъня за секунди, колкото да се абсорбира течността, отново се сваля от огъня и тогава се добавя останалото масло. Посолява се и се настъргва пармезана. Бърка се до разтопяването му. Изсипва се в малки купички. 
  5. За гарниране: червения лук се обелва, измива и нарязва. Запича се с малко масло и сол на вкус, и се поставя върху ориза.