Продукти
-
сол
-
джоджен
-
70
мл.
олио
-
черен пипер
-
1
праз лук
-
1
морков
-
1
ч.ч.
ориз
-
зехтин
-
500
гр
кайма смес
-
400
г
кисела зелка
листа
Начин на приготвяне
- Нарязваме на ситно праз лука и моркова. Запържваме ги на тиган в малко зехтин. Добавяме каймата и запържваме за около 5-6 мин.
- Добавяме ориза и пържим докато стане стъклен, доливаме малко гореща вода. Задушаваме ги за 5-10 минути в тигана.
- Сваляме от котлона и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво.
- Във всяко зелево листо слагаме по 1 лъжица от сместа и загръщаме сърмичките. По желание можем да напълним и няколко сухи червени чушки, които предварително сме накиснали в гореща вода, за да набъбнат.
- Нареждаме ги в тенджера, в която сме разстлали предварително няколко зелеви листа.
- Заливаме с 2 чаени чаши вода и затискаме с обърната чиния.
- Оставяме ги да врат на умерен огън до готовност.
- Сервираме топли.