Шаран с ориз на фурна

Продукти

  • сол
  • 250 г гъби
  • 2 моркова
  • 4 глави лук
  • 1 ч.ч. орехи
    счукани
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 шаран
    около 1,5-2 кг.
  • черен пипер
  • 1 лимон
  • 1 ч.ч. олио
  • магданоз
  • лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и почистваме шарана. Отвън и отвътре го намазваме с лимоновия сок, посоляваме го и го оставяме да престои около час. 
  2. През това време приготвяме плънката. В тенджера задушаваме нарязания лук в олио и малко вода. Прибавяме нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат, добавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Подправяме със смлян черен пипер и доливаме топла вода.
  3. След като оризът леко омекне, снемаме тенджерата от котлона, прибавяме орехите и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине.
  4. След това с плънката пълним шарана и го зашиваме с конец. 
  5. Печем го в намаслена тава, ако ни остане от плънката я разстиламе около шарана. Поливаме го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсваме с едро смлени орехи. Върху тях нареждаме тънки резенчета лимон, добавяме малко вода и печем в предварително загрята на 180-200 градуса  фурна, около 50 минути.