Шоколадов кекс с вино

Продукти

  • 4 гр. сода
    бикарбонат (1/4 ч.л.)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 60 гр. какао
  • 250 мл. червено вино
  • 200 гр. брашно
  • кората от един портокал, настъргана
  • 3 яйца
    на стайна температура
  • 150 гр. захар
    бяла
  • 180 гр. кафява захар
  • 125 гр. масло
    меко
  • 2 гр. сол

Начин на приготвяне

  1. Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с масло формата или тавичката, в която ще печем кекса, и я поръсваме с какао.
  2. Смесваме в купа брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
  3. Разбиваме маслото с двата вида захар, докато сместа побелее и стане пухкава.
  4. Добавяме яйцето и портокаловата кора.
  5. Сухите съставки и виното добавяме на части, като ги редуваме.
  6. Не трябва да се притесняваме, ако при добавянето на виното, сместа изглежда пресечена. Това е нормално. След като добавим цялото количество брашно, тестото ще изглежда добре.
  7. Изсипваме сместа в кексовата форма или тавичка, и печем около 35-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
  8. Оставяме кекса 5-10 минути във формата, след което го обръщаме върху метална скара. По желание може да го намажем със сладко по избор (още топъл) и сезонни плодове.