Шоколадов мус

Продукти

  • 0,5 ч.ч. сметана
    - млечна, неподсладена за разбиване
  • 3 с.л. еспресо
  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. какао
  • 100 г шоколад
    , натурален
  • малини
    за декорация

Начин на приготвяне

  1. Разбъркваме с тел жълтъците, захарта, какаото и кафето и ги поставяме върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркаме непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват. 
  2. Добавяме начупения на парченца шоколад и разбъркваме до разтопяването му, като внимаваме да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен. 
  3. Оставяме да се охлади. Добре охладената сметана разбиваме на пухкав крем и внимателно я смесваме и разбъркваме с шоколадовата основа. 
  4. Изсипваме мусът в купички и го оставяме на студено в хладилника да стегне. 
  5. По желание, преди сервиране може да гарнираме с малко бита сметана и малини.