Шоколадов щрудел с круши

Продукти

  • 1 есенция ром
  • пудра захар
  • 250 гр фини кори
  • 100 гр марципан
  • 100 гр черен шоколад
  • щипка джинджифил
  • 1 .с.л. какао
  • 100 гр обикновени бисквити
  • 1 ч.л. канела
  • 4 с.л. кафява захар
  • 85 гр масло
  • 5 круши

Начин на приготвяне

1. Разтапяме малко масло, добавяме почистените и нарязани круши и 1 с.л. захар. Готвим около 5 мин. и оставяме да се охладят. Добавяме есенцията ром, натрошените бисквити, канелата, какаото, джинджифила, марципан и 2 с.л. захар. Разбъркваме добре.

2. Взимаме голяма плоска тава. Разстиламе един лист от фините кори. Поръсваме със захар и малко разтопено масло, като редуваме така всичките кори. Изсипваме сместта по дължина в единия край и навиваме на руло. Покриваме рулото с домакинско прозрачно фолио и го слагаме във фризера да стегне за около 15 мин.

3. Загряваме фурната на 180 градуса и поставяме рулото в нагорещената тава, като преди това го намазваме с разтопено масло и поръсваме със захар. Печем около 40 мин. и поръсваме с пудра захар преди да сервираме.

По желание можем да приготвим тесто за щрудела, вместо фини кори от 500 гр брашно, 10 гр сол, 50 мл олио, 1 яйце и 200 мл хладка вода.