Шоколадови профитероли

Продукти

  • за заливката:
  • 500 г шоколад
  • 50 мл. прясно мляко
  • 550 мл. течна сметана
  • за крема:
  • 4 с.л. пудра захар
  • 550 мл. течна сметана
  • за профитеролите:
  • 5 яйца
  • 150 г брашно
  • щипка сол
  • 7 г захар
  • 120 г масло
  • 220 мл. вода

Начин на приготвяне

  1. За профитеролите: Слагаме водата  на котлона, в нея нарязано на парченца маслото, захарта и солта.
  2. Оставяме да кипне и махаме от котлона. 
  3. В тенджерата добавяме пресятото брашно като разбъркваме енергично, за да не се образуват бучки.
  4. Слагаме тенджерата на котлона, на слаб огън и разбъркваме сместа енергично с дървена лъжица.
  5. Когато сместа стане на топка, а дъното на тенджерата стане с лепкаво бяло покритие, отстраняваме от котлона. 
  6. Оставяме да изстине, като междувременно разбиваме яйцата. По малко добавяме яйцата към вече изстиналата смес, като преди да добавим нова порция от разбитите яйца, трябва изсипаните да са добре абсорбирани от сместа. 
  7. Изсипваме тестото в шприц. В тавичка, застлана с хартия за печене "FINO" правим малки розички на равни разстояния. 
  8. Печем около 15 минути, на 220 градуса, след което намаляме на 190 градуса и печем още около 10 минути. 
  9. След като изключим фурната, оставяме профитеролите вътре още 10 минути при леко отворена врата.
  10. След като профитеролите изстинат, правим малка дупчица на дъното на всеки от тях, откъдето после ще пълним крема.
  11. За крема: Разбиваме охладената сметана със захарта, до получаване на гъст крем. Изсипваме крема в шприц, и с него напълваме профитеролите.
  12. За глазурата: Слагаме на котлона сметаната и млякото да заврат, и към тях прибавяме шоколада, начупен на парченца. 
  13. Бъркаме, докато шоколадът се разтвори напълно, а сместа стане гладка. 
  14. Оставяме да изстине, така, че да се сгъсти достатъчно, за да обвие после като воал профитеролите (може да я оставим за малко и в хладилника).
  15. Потапяме всеки профитерол в шоколадовия крем, овалваме добре и изваждаме с лъжица отцеждайки внимателно, след което подреждаме шоколадовите профитероли в чиния или съд по избор.
  16. Слагаме профитеролите в хладилник и ги изваждаме 10-15 минути преди сервиране.
  17. По желание, може да гарнираме с малко настърган шоколад.