Сладкиш с карамелизирани праскови

Продукти

  • 40 гр. захар
    за карамела
  • 1 праскови
    компот
  • 1 пак. ванилия
  • 4 яйца
  • 2 с.л. масло
    за намазване на формата
  • 1 бакпулвер
  • 40 гр. захар
    за тестото
  • 1 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне

  1. Включваме фурната на 200 градуса да се загрее предварително. 
  2. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване (докато си увеличат обема два пъти). 
  3. Прибавяме ванилията. Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към яйцата, като разбиваме непрекъснато. На дъното на 28 см. кръгла тортена форма изсипваме 40 гр. захар + 1 с.л. вода и карамелизираме.  
  4. Оставаме да се охлади и намазваме обилно дъното и стените на формата с масло. 
  5. Много добре отцедените праскови от компота, нареждаме с изпъкналата част надолу, на дъното на формата. Отгоре изсипваме тестото. 
  6. Печем при 200 градуса, около 30 минути. След това обръщаме сладкиша върху чиния за сервиране и сиропираме докато е горещ със сока от компота.  
  7. Оставяме да изстине и сервираме с топка ванилов сладолед или малко разбита сметана.